Mindfulness, Budist geleneğinden gelen bir kavram olup yaklaşık olarak “şimdiki anın farkında olma” şeklinde çevrilebilir. Mindfulness eğitiminin amacı, her an mevcut olmak ve deneyimlediğimiz her türlü düşünceyi, duyguyu, hissi ve algıyı yargılamadan kabul etmektir. Mindfulness uygulamanın en yaygın yolu, oturarak mindfulness meditasyonudur. Meditasyonda odaklanma, her an mevcut olmaya çalışmaktır. Genellikle nefese odaklanılır ve her nefesi içeri ve dışarı hissetmek üzerine yoğunlaşılır. Bir düşünce veya duygu ortaya çıktığında, amacımız bunları yargılamadan gözlemlemektir ve sonra tekrar şimdiye ve nefese odaklanmaya dönmektir. Bir meditasyon oturumu genellikle 5 ila 20 dakika arasında sürer. Mindfulness’e oturarak başlamanın en yaygın yolu olsa da, mindfulness her zaman her yerde uygulanabilir. Günlük işler yapılırken, örneğin yemek pişirme, temizlik veya iş, mindfulness pratiği için harika fırsatlar sunar.
Mindfulness Temelli Bilişsel Terapi (MBKT): Nedir ve Nasıl Uygulanır?
Mindfulness temelli bilişsel terapi (MBKT), iki ana bileşenden oluşur: Bilişsel davranış terapisi ve Mindfulness.
Mindfulness Temelli Bilişsel Terapinin Kullanım Alanları
MBKT başlangıçta depresyon nükslerini önlemek için tasarlanmış olsa da, günümüzde terapi formunun kullanım alanı çok daha geniştir. Terapi, depresyonun yanı sıra bağımlılık, anksiyete ve obsesif-kompulsif bozukluk gibi birçok psikolojik rahatsızlıkta etkili olabilir.
Tipik Bir Seans Nasıldır?
MBKT’de tipik olarak, bir terapist eşliğinde haftada bir kez 8 hafta boyunca küçük bir grup müşteri bir araya gelir. Her bir oturum genellikle yaklaşık iki saat sürer. Oturumlarda kognitif terapiden gelen farklı düşünce kalıplarını sorgulama gibi egzersizler mindfulness egzersizleri ile birleştirilir. Örneğin, beden taraması gibi mindfulness egzersizleriyle birlikte nefes almayı hissetme ve zihinde meydana gelen her türlü düşünceyi ve hissi gözlemleme gibi mindfulness egzersizleri yapılır. Oturumlar arasında çeşitli ev ödevleri verilir.
İlayda’nın Hikayesi
İlayda, son birkaç yıldır depresyonla mücadele eden 30 yaşında bir kadındır. Son bir yıldır katıldığı KBT tedavisi ile daha iyi hissetmeye başlamış ve yavaşça normal hayatına geri dönmüştür. Ancak tedavi sona erdikten birkaç ay sonra tekrar kötü hissetmeye başlar. Depresyonun negatif düşünce kalıpları geri gelmeye başlar ve öğrendiği tekniklerin artık işe yaramadığından korkar. Bir arkadaşının tavsiyesiyle, mindfulness temelli bilişsel terapi sunan bir terapist hakkında bilgi alır ve bir şans vermeye karar verir. Sekiz hafta boyunca psikologu ve dört diğer katılımcı ile bir araya gelir. Birlikte çeşitli mindfulness egzersizleri yaparlar. Örneğin, İlayda rusin egzersizi ve beden taraması yapar. Katılımcılar, oturumlar arasında çeşitli ev ödevleri yaparlar ve sonra birbirleriyle paylaşırlar. Tedavi bittikten sonra, İlayda şimdi daha farkındalıklı ve şimdiki anda daha hazır olduğunu, negatif düşünceler geldiğinde kendini durdurmayı öğrendiğini söyler. Ayrıca, tedavi bittikten sonra bile uygulamaya devam ettiği mindfulness teknikleri öğrenmiştir.
Mindfulness Temelli Bilişsel Terapi Benim İçin Uygun Mu?
MBKT, başlangıçta depresyon nükslerini önlemek için tasarlanmış olmasına rağmen, bugün kullanım alanı çok daha geniştir. Terapi formu, genel olarak stresli olan ve günlük yaşamlarında daha büyük bir huzur arayan kişiler için de etkili olabilir.
0 yorum