Kanser, korkulan ve yaşamı sınırlayan bir hastalık olarak bilinir ve her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olmaktadır. Kanser sadece bireyin fiziksel sağlığını etkilemez, aynı zamanda birçok insan için başa çıkması zor olan büyük bir psikolojik etkiye de sahiptir. Bu nedenle, kanser teşhisi konulduktan sonra duygusal olarak sıkıntı yaşamak oldukça yaygındır.

NEDEN KANSER HAKKINDA KONUŞMUYORUZ?

Kanser teşhisi konulan çoğu insan genellikle bunun hakkında konuşmaz. Konuşmaktan kaçınma nedenleri, konu hakkında rahatsızlık duymaktan, duygusal olmaktan endişe etmeye kadar değişebilir. Ne olursa olsun, uzmanlar duygularınızı paylaşmanızı şiddetle önerir, çünkü bu, kanserle başa çıkmanıza çok daha iyi bir şekilde yardımcı olabilir. Kanserli hastaların yaklaşık üçte biri önemli bir sıkıntı yaşar (çok faktörlü hoş olmayan bir duygusal deneyim). Bu nedenle, Psiko-onkoloji alanı, Batı’da 1980’lerin başlarında ve daha sonra Hindistan’da ortaya çıktı.

Psiko-Onkoloji Nedir?

PSİKO-ONKOLOJİ NEDİR? Psiko-onkoloji, kanserin fiziksel, psikolojik, sosyal ve davranışsal yönleriyle ilgilenen ve genel yaşam kalitesini artırmayı amaçlayan psikoloji alanının bir üst uzmanlık dalıdır. Hindistan’da on yıldan fazla bir süredir uygulanmasına rağmen, maalesef çoğu insan bunun farkında değildir.

Ayrıca, zihinsel sağlık, geleneksel olarak bir tabu konusu olmuştur, bu da kanser hastalarının bir sağlık profesyoneline konuşmasını daha da zorlaştırır. Bu nedenle, kanser hastalarının ve ailelerinin, bir psiko-onkologla konuşmanın hastanın / bakıcının zihinsel olarak istikrarsız olduğu anlamına gelmediğini, ancak kanserle daha etkili bir şekilde başa çıkmaya yardımcı olduğunu anlamak son derece önemlidir.

Bir Psiko-onkologla konuşmanın faydaları

Bir Psiko-onkolog, tanıdan tedaviye ve ötesine kadar özel müdahaleler sağlamak için eğitimli bir profesyoneldir. Hastaların ve bakıcıların psiko-sosyal yönlerine odaklanırlar, ihtiyaçları (fiziksel ve psikolojik) anlarlar, bireyleri ve aileleri kayıplarla başa çıkar, başa çıkma stratejileri öğrenir ve dayanıklılık oluşturur. Ayrıca, ameliyat öncesi ve sonrası danışmanlık yaparlar ve destek ve yas danışmanlığı sağlarlar, yaşam kalitesini iyileştirmeye çalışırlar.

Öyleyse, hadi. Kanser hakkında konuşalım.

Kategoriler: Blog

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mesaj Gönder
Merhaba, Hoş Geldin. Bana buradan mesaj gönderebilirsin.